10 zasad bezpiecznej i skutecznej antybiotykoterapii

medycyna rodzinna szczecin

Decyzja o zastosowaniu antybiotyku budzi u wielu rodziców obawy przed konsekwencjami takiego leczenia. Część z nich boi się powikłań – m.in. osłabienia, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego czy zakażeń grzybiczych. Z drugiej strony brak leczenia choroby o podłożu bakteryjnym może spowodować ciężkie powikłania, dające się we znaki nawet wiele lat po zachorowaniu – dlatego też, jeśli lekarz zaleci antybiotyk, to trzeba go zastosować, pamiętając jednak o poniższych zasadach – pozwolą one wykorzystać jak najlepiej, minimalizując jednocześnie ryzyko powikłań.

1. Zawsze podawaj antybiotyk tyle dni, ile zalecił lekarz (skrócenie leczenia może grozić powikłaniami lub nawrotem choroby).

2. Zawsze podawaj probiotyk (tzw. “dobre bakterie”).

3. Staraj się uwzględnić w diecie produkty zawierające probiotyki (substancje stymulujące rozwój “dobrych” bakterii) – naturalnie występują w cebuli, ziemniakach, bananach, kaszach np. gryczanej).

4. Antybiotyk należy popijać wodą! Soki, mleko, kawa lub herbata mogą zaburzyć jego prawidłowe wchłanianie.

5. Podawaj antybiotyk regularnie, staraj się nie zmniejszać ani nie zwiększać odstępów między kolejnymi dawkami.

6. Jeśli dziecko przyjmuje jakieś leki na stałe – poinformuj o tym lekarza, niektóre leki mogą wchodzić w reakcje z antybiotykiem, zmieniając jego skuteczność lub powodując wystąpienie działań niepożądanych.

7. Jeśli Twoje dziecko miało kiedyś dolegliwości związane z przyjmowaniem konkretnego antybiotyku lub inne objawy (np. wysypkę) – poinformuj o tym lekarza.

8. Nie zmieniaj zaleconej dawki, nawet jeśli wydaje ci się za duża – jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się ponownie z lekarzem.

9. Przechowuj lek zgodnie z informacją na ulotce – zawiesinę (antybiotyk, który powstaje po rozpuszczeniu proszku) zazwyczaj przechowuje się w lodówce.

10. Pilnuj by w diecie znalazły się owoce, warzywa (zawierają witaminy i minerały) oraz produkty mleczne i kiszone (naturalne źródła priobiotyków. Ogranicz cukry – są pożywką dla bakterii.

lek. Sebastian Woźniak – specjalista chorób dzieci, specjalista hematoonkolg

onkolog dziecięcy szczecin
PRZEJDŹ DO POZOSTAŁYCH ARTYKUŁÓW
Wczytywanie...